nedelja, 26. september 2010

Teden nam tako hitro mine...

Kje je večerja, čerja, čerja....
Prav zares, čas v naši šoli zares hitro teče. Zelo pridni moramo biti, da nam uspe narediti vse naloge, ki jih načrtujemo za posamezne dni. Dobro nam gre in navadili smo se že na šolska pravila. Počasi postajamo res pravi šolarji.

Kje je kosilo, silo, silo....
Pri pouku glasbe smo se naučili zelo zavbavno pesmico z naslovom "Mi smo lačni". Ker pri nas nikoli samo ne pojemo, smo jo tudi zaplesali in prikazali. ZELO smo se zabavali.
Mi smo lačni, lačni, lačni, gremo JEST!
Res smo postali lačni!
Pridete k meni na kosilo?

Narisali smo naš zajtrk, kosilo in večerjo in učiteljici sta prišli na obisk!


Kmalu zatem pa smo dobili pravi obisk, saj nas je obiskala gospa z zobozdravstvenega doma. Predstavila nam je kako se pravilno umiva zobe in nas opozorila, da bo prišla k nam še večkrat in nam pregledala, če so naši zobje dobro umiti!

V tem tednu smo praznovali tudi 3 rojstne dni. Praznovali so Anđela, Klara in Tilen.

Vse najboljše za VAS!
 Zelo radi pa gremo tudi malo ven, tokrat smo vzeli s seboj še krede in malo okrasili šolske poti.
Naše prijateljske vezi so vse močnejše. Vsak dan posvetimo nekaj časa tudi socialnim igram. Ena takšnih je tudi "Vlak prijateljev". Vlakovodja izbere otroka iz kroga in ga povabi k svoji igri, preda mu balon in on postane vlakovodja.
"Jaz sem Klara in bi se s teboj Tia, rada igrala s kartami...
Naše prijateljske vezi so vse močnejše. Vsak dan posvetimo nekaj časa tudi socialnim igram. Ena takšnih je tudi "Vlak prijateljev". Vlakovodja izbere otroka iz kroga in ga povabi k svoji igri, preda mu balon in on postane vlakovodja.

ponedeljek, 20. september 2010

Ti si zeleni krofkodil...in druge igre

Hja, naše učenje je povezano z igro, pravljicami in gibanjem. Velikokrat pokličemo na pomoč našo neizmerno domišljijo in tako se plastični zamaški spremenijo v številke, blazine v kamne, balon pa smo začarali v krokodila, ki nam pomaga pri igri za koncentracijo, spomin imen in besedno izražanje: Zeleni krokodil.
Iskali smo tudi palčkovo pot do njegove hiše. Pot je bila ounačena z modrimi in rumenimi kamenčki.Le kako najti pravo? Cilj igrice je bil slediti pravemu vzorcu. Kasneje smo svoje vzorce/zaporedja ustvarjali tudi v zvezke.
Likovni pouk in prva uporaba vodenih barvic prejšnji teden, je bilo posebno doživetje. Nastale pa so čudovite slike naših ročic, ki bodo krasile našo novo šolo ob njeni otvoritvi.
Pouk šprtne vzgoje pa nam je vedno v pravo veselje. V naši prostorni telovadnici, ki je opremljena s številnimi pripomočki za vadbo, smo danes postavili poligon in na njem spustili kar nekaj potnih kapljic.

četrtek, 16. september 2010

Uredila komentarje!!!

Se zelo opravičujem vse, ki ste želeli poslati kakšem komentar. Nastavitev ni bila prava in ste po vsej verjetnosti imeli težave z oddajo komentarja. Sedaj sem popravila nastavitve in stvar naj bi delovala! Poizkusite, veseli bomo!

Jaz in ti mi in vi!

V prvem tednu pouka smo se podovarjali predvsem o nas samih. Kdo smo? Kako nam je ime? Kakšen je naš priimek? Kje živimo?...V drugem tednu pa se veliko pogovarjamo tudi o naši širši okolici. Kdo smo? Kakšne so naše družine? Kaj radi počnemo v prostem času?...Učimo se strpnosti drug do drugega in do drugačnosti.

Spoznavali smo različne izštevanke in igre s prsti. Jure si je sam izmislil prav odlično "igro za dva", všeč pa nam je bila tudi prstna igra Mali pajkec. 
Pri matematiki smo urejali predmete po velikosti. Najprej smo primerjali med seboj sošolce in določili kdo izmet treh je najvišji in kdo najnižji. Dejavnost smo nadaljevali zunaj, na igrišču, v povezavi s poukom športne vzgoje.

Po teku na hribček in nazaj in nekaj razvedrilnih in sprostilnih vaj, smo se lotili naloge. Vsak učenec je voral poiskati 3, po velikosti različne predmete. Razvrstili smo jih na črto igrišča in se igrali trgovino.

Naslednjo uro matematike smo se spoznavali z zaporedjem. Prav koristno smo porabili plastične zamaške in se igrali Tovarno dragocenih ogrlic. Najprej smo, skupaj v krogu ugotavljali v kakšnem zaporedju so "diamanti" na oglici. Kdor je ugotovil. je lahko zaporedje nadaljeval. Nato smo se lotili naloge vsak zase. Zaporedje smo interpretirali tudi z glasom in ritmom. Naj vam prišepnem, da je bila učilnica po dejavnosti kot, da bi v njej eksplodirala bomba, polna zamaškov!

ponedeljek, 13. september 2010

Cepljenje - OBVESTILO

Cepljenje bo v SREDO, 15.9.2010. Učenci bodo cepljeni v prostorih šole. Danes so v mapah prinesli anketo, ki jo morate NUJNO izpolniti in mi jo vrniti do srede. Učenci potrebujejo zdravstveno izkaznico in cepilno knjižico.

Napada nas virus

Virus je napadel kar nekaj naših prvošolcev, pa tudi ućiteljica se nisem  mogla skriti. Veliko kašljamo, smrkamo...živahni smo pa še! O, to pa!

Danes smo se igrali s števili. Sestavljali smo skupine glede na število, ki smo ga slišali ( izreka številke, število udarcev, število ploskov) ali videli (št. prstov učiteljice, napisano število)
Podobno nalogo smo nadaljevali tako, da smo na določeno število izbrali strezno število predmetov. V zvezke smo risali kroge. Sliko smo imenovali Zavese Pike Nogavičke. Učenci so morali slediti 2 navodilom: barvi in številu krogov.
Našo steno pa je danes okrasilo škratkovo drevo, V njegovi krošnji se skrivajo kartice z imeni učencev. Ob upoštevanju navodil, se bo vsak otrok počasi spuščal proti koreninam drevesa, kjer imajo škratki svoje kraljestvo. V škratovskem kraljestvu pa čaka čarobna škatla polna dragocenosti.

petek, 10. september 2010

Še nekaj utrinkov iz 1.a

Med seboj se že kar dobro poznamo in med nami ni nikogar več, ki bi se počutil osamljeno. Počasi postajamo ena velika družina. Včeraj smo izkoristili sončne žarke in se opremljeni z ruticami in kapami, odpravili raziskovat šolsko okolico. Obiskali smo tudi vrtec v Kašlju in se malo poigrali na njihovem igrišču.
Ko smo se vrnili v razred smo pokukali v čarobno škatlo! Joj koliko novih zakladkov se je znašlo v njej. Naši palčki so bili zares pridni. Hvala palčki! Naš razredni palček se je odločil, da v čarobno škatlo danes lahko pokukajo tisti učenci, ki so bili še posebno pridni med pospravljanjem učilnice.

Pri matematiki smo iskali "vsiljivca", to je tisti predmet v skupini, ki nima enake lastnosti kot drugi člani skupine. Danes so učenci že sami sestavljali slikovne uganke in marsikateri sva bili z učiteljico Suzano komaj kos.
Za razvijanje spretnih prstov, smo se malo poigrali s plastelinom. Ustvarjali  smo različne  oblike in ga razvrščali po barvah.

Pri likovnem pouku smo narisali svoje šolske torbice, ki smo jih danes prinesli v šolo, da bodo domov odnesle naše izdelke. Prisluhnili smo pravljici o Lučki in njeni torbici, nato pa opisali svojo torbico. Za risanje smo uporabili voščenke.

Ker je bil danes prav zaspan dan, smo naš šolski dan in prvi šolski teden zaključili s kratkim počitkom. Skoraj bi vsi zaspali.

Z učiteljico Suzano vam želiva prijeten in sonca poln vikend, veseliva pa se že novega šolskega tedna.

sreda, 8. september 2010

Z gibanjem do učenja

Pri nas se vsako jutro v jutranjem krogu pozdravimo na prav poseben način - s pesmico, ki jo spremlja gibanje. Dobro jutro zaželimo soncu, zemlji, rožicam, živalicam in seveda drug drugemu.

Včeraj smo se z domišljijo vozili na vrtiljaku, danes pa smo z našim vlakom domišljije odpotovali v igralni park, kjer je bilo veliko igral. Povzpeli smo se visoko in se spustili po drogu navzdol. To je bila naša gibalna vaja za uvod v risanje ravnih črt.Izbrali smo 2 barvi. Eno za črte, ki so tekle navzdol in drugo za črte, ki smo jih risali navzgor. V zvezkih so nastale  prav zanimive slike.
Dodali smo še krive črte, ki smo jih povezali z gibanjem kače.
 Po malici smor razvrščali predmete  po različnih spremenljivkah. Učenci so delali v skupinah in v skupini so se sami 
odločili po čem bodo predmete razvrstili. Veliko so razmišljali in bili polni ustvarjalnih idej. Razvrščali so po barvi, obliki, uporabi, velikosti...







Zadnjo uro smo imeli športno vzgojo v telovadnici. Tudi tam smo poiskali ravne in krive črte.

torek, 7. september 2010

Pa se je pričela šola!

Lepo pozdravljeni na obisku v našem prvem razredu, ki je zares ENA A! Trudili se bomo, da se bomo imeli celo leto odlično, se veliko novega naučili in komaj čakali vsako novo jutro, ko se dobimo skupaj s prijatelji v naši novi Osnovni šoli Kašelj. Veseli bomo, če boste velikokrat pokukali k nam in tudi kaj pokomentirali. Pa poglejte nekaj utrinkov današega pouka.

Vrtiljak
Danes smo se igrali vrtiljak. Preko gibanja in vrtenka v krogih smo prešli na grafomotorično vajo - risanje v krogih. Naša igra je izgledala takole. Vsak učenec je imel v roki voščenko po lastnem izboru. Risali smo ob glasbi. Kadar je bila glasba tiha smo vrteli mali vrtiljak (risali gibanje v majhnih krogih), z naraščanjem jakosti glasbe pa je naraščala tudi velikost krožnega gibanja voščenke v roki. Poizkusili smo risanje z obema rokama in ugotovili, da nas ena roka veliko bolj uboga. Nalogo smo nadaljevali v brezčrtnih zvezkih. Izbrali smo barvico in najprej pričeli z risanjem čisto majhnega vrtiljaka. Dokler je glasba igrala, se je naš vrtiljak vrtel. Vsak naslednji vrtiljak je bil drugačne barve in večji od prejšnjega. Uf, na koncu se nam je že pošteno vrtelo in komaj smo čakali na dopoldansko malico.





Kaj imamo radi?
Cilj naše druge dejavnosti je bila naša tedenska tema: Spoznajmo se. V prvem tednu pouka veliko časa posvetimo spoznavanju, tako prijateljev, kot šole, učiteljic in drugih delavcev šole. Danes smo iskali napše skupne lastnosti. Spoznali smo, da imamo radi veliko enakih stvari. V delovnem zvezku smo spoznali deklico Lučko in spoznali kaj ima rada ona.